Uratarina Nuoresta mestarista suurten hankkeiden vastaavaksi työnjohtajaksi

Valmistuin Hämeenlinnan ammattikorkeakoulusta rakennusalan työnjohdon koulutusohjelmasta vuonna 2013. Ennen RTA-Yhtiöille siirtymistä rakennusalan kokemusta oli kertynyt koulun kesäharjoitteluista sekä yhdestä vuoden mittaisesta luhtitaloprojektista valmistumisen jälkeen.

Noin kymmenen vuotta sitten, 9. kesäkuuta 2014, astelin ensimmäisen kerran RTA:n Kerkkolankadun toimistoon. Olin tulossa työhaastatteluun, ja muistan sen päivän kirkkaasti. Kysyin ensimmäiseltä vastaantulevalta henkilöltä neuvoa mihin pitäisi mennä. Päivi, yksi yrityksen omistajista, vastasi: ”Odottele Harria, Harri on sellainen Kimi Räikkösen näköinen tyyppi”.

Minä odottelin ja Harri, joka on myös yksi omistajista, saapui lopulta kimiräikkösmäisissä aurinkolaseissaan paikalle, ainakin vartin myöhässä. Haastattelu sujui erinomaisesti ja Harri ilmoitti, että hänellä olisi minulle työmaa tiedossa. Työsopimus allekirjoitettiinkin heti haastattelun jälkeen.

Vastuuta tuli heti alusta alkaen

Työsuhteen alussa toimin työpäällikkö Juha Ojalan alaisuudessa silloisella Riihimäen toimipisteellä. Ensimmäinen työmaani oli Valion välipalatehtaan perustusurakka. Työmaa oli iso teollisuusrakennuskohde – se olikin melkoinen oppikoulu juuri valmistuneelle nuorelle mestarille, jolla oli kokemusta vain yhdestä pienestä asuinrakennustyömaasta. Muistan edelleen ensimmäisen päivän työmaalla, kun Juha antoi laatikollisen suunnitelmia käteen ja sanoi, että tuossa on kuvat, tuolla on timpurit, alkakaa hommiin. Tämän jälkeen työpäällikkö hävisi toiselle työmaalle ja itse jäin ihmettelemään, että mitäs tässä nyt pitäisi tehdä. Vastuuta tuli heti alusta alkaen. Kesän ja seuraavan talven aikana valettiin 5000 kuutiota betonia ja tehtiin 500 000 rautakilon edestä raudoituksia, joten myös betonihommat tulivat heti tutuiksi.

Juhan opissa oli hyvä olla. Yhteistyö oli mielekästä ja hänen kokemuksestaan oli paljon hyötyä oman tietotaidon kerryttämisessä. Viiden vuoden aikana saimme valmiiksi kymmenkunta työmaata, joista merkittävimmät olivat:

  • 2015 Fortum Oy, Suomenojan kaukolämpöakun ja pumppaamorakennuksen rakentaminen. Ensimmäinen työmaa vastaavana työnjohtajana.
  • 2016 Fingrid Oyj, Länsisalmen sähköaseman rakentaminen
  • 2017 Lahti Energia, Biolaitoshanke, perustusurakka
  • 2018 Baltic Connector, Inkoon kompressoriaseman rakentaminen. Ensimmäinen työmaa työmaapäällikkönä.

Baltic Connector -työmaan aikana suoritin Ratekon rakennusalan tuotannonjohdon koulutusohjelman ja sain työpäällikön FISE-pätevyyden. Tämä mahdollisti siirtymiseni Juhan alaisuudesta hänen kollegakseen.

Työpäällikkönä ensimmäiset työmaani olivat pienehköjä laitosrakentamisen työmaita Hangossa. Työt onnistuivat hyvin ja seuraavaksi sain hoitaakseni Fingridin Tammiston sähköasema -projektin Vantaalla, jossa RTA toimi pääurakoitsijana. Tämä projekti oli ensimmäinen, jossa vastasin kaikista rakennusurakan osa-alueista itse. Toimin projektissa työpäällikkyyden lisäksi vastaavana työnjohtajana.

Hangon ja Tammiston jälkeen työpäällikkökokemusta on kertynyt seuraavista isommista hankkeista:

– 2021 Tampereen Sähkölaitos, reduktiorakennuksen rakentaminen

– 2021 Fingrid Oyj, Kangasalan sähkölaitoksen rakentaminen

– 2022 Tervakoski Oy, lämpöpumppu- ja sähkökattilarakennuksen rakentaminen

Näiden lisäksi on ollut myös muutama pienempi hanke hoidettavana.

Tällä hetkellä toimin työpäällikkönä ja vastaavana työnjohtajana vuoden 2023 alussa alkaneella Fingridin Hepokorven sähköasema -työmaalla, joka on RTA:n suurin yksittäinen urakka tähän mennessä. Kyseessä on Suomen suurin sähköasema, jossa on yhdistelty puu-, betoni- ja teräsrakenteita ja julkisivut tehdään keraamisesta julkisivulaatasta.

10-vuotinen ura RTA:lla on tähän mennessä ollut todella kiinnostava. Kokemusta on kertynyt jo yli 25 teollisuusrakentamisen projektista, jotka ovat kaikki olleet erilaisia, mielenkiintoisia ja yhteiskunnallisesti merkittäviä. RTA:lla on saanut halutessaan paljon vastuuta, jolloin kehitystä omassa ammattitaidossa on tullut valtavasti. Omasta ammattitaidosta huolimatta, välillä tarvitsee viisaampien apua ja tukea. Sitä saa takuuvarmasti yrityksen omistajilta tai kollegoilta.

Vuodesta 2022 alkaen olen ollut yrityksen johtoryhmän jäsen.

Työsuhteen aikana hankittuja koulutuksia ja pätevyyksiä:

  • 2016 Betonityönjohtajan pätevöityskoulutus
  • 2016 FISE, Betonirakenteiden työnjohtajan pätevyys, vaativa
  • 2018–2019 Tuotantojohdon koulutusohjelma
  • 2019 FISE, Työpäällikön pätevyys
  • 2023 Betonityönjohtajan päivityskoulutus
  • 2024 FISE, Betonirakenteiden työnjohtajan pätevyys, poikkeuksellisen vaativa

RTA-yhtiöillä tuetaan uuden oppimista ja yhdessä tekemisistä. Työpäällikkö Janne Heinosella (kuvassa oikealla) on kokemusta yli 25 teollisuusrakentamisen projekteista.

Rullaa sivun alkuun